Följ bloggen via epost

Vi är en grupp forskare som har tröttnat på att personer med kromosomkombinationen XX inte bereds samma möjligheter att forska i Sverige som de som har kombinationen XY. Vi vill med vår blogg uppmärksamma den diskriminering och nedvärdering som sker av forskare som också är kvinnor i det jämställda Sverige. Målet är att få till en ändring så att kön inte längre avgör vem som får forska i Sverige. Vi jobbar som forskare på diverse nivåer vid olika lärosäten och fakulteter samt företag på spridda platser i Norden. Alla händelser som beskrivs i denna blogg har inträffat. Om du är journalist och intresserad av mer detaljer kring någon händelse är du välkommen att kontakta oss på vetenskapskvinnan@hotmail.com.

onsdag 1 oktober 2014

Professionalitet är vägen framåt

Idag skriver föreningen Professionsförbundet bl a att meritokrati behöver återupprättas i Sverige (Debattartikel DN). Det är glädjande att det är fler grupper än vår som har kommit till den insikten och är beredda att säga det. Hur bristen på meritokrati drabbar excellenta kvinnor inom akademin är något vi skrivit om tidigare (Den akademiska inaveln, Kvinnor kan men får inte, Visstidsanställningsträsket).

Inom akademin finns en stark kultur av att inte tillsätta tjänster meritokratiskt utan att använda godtyckliga parametrar för att motivera den utbredda nepotismen (Vänskapskorruption). Så långt ifrån vetenskaplighet och saklighet att det är skrämmande. Istället för att använda sig av en mycket tidsödande process där utgången redan på förhand är given kanske audition (Audition SR) vore något för våra universitet och högskolor? Utfallet kan bli det samma, men på tio minuter istället för år. Eller blir det som pågår litet för genomskinligt då?

Här kan vi också tipsa om att lyssna till Agnes Wolds Sommarprogram i P1 i år där hon tog upp ett antal jämställdhetsskandaler inom den svenska akademin (Sommar i P1 med Agnes Wold). Dessvärre är liknande händelser inte historiska utan sker fortfarande trots rapport på rapport som visar hur landet ligger. Det är dags att gå ifrån rapport till handling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar