Vi är en grupp forskare som har tröttnat på att personer med kromosomkombinationen XX inte bereds samma möjligheter att forska i Sverige som de som har kombinationen XY. Vi vill med vår blogg uppmärksamma den diskriminering och nedvärdering som sker av forskare som också är kvinnor i det jämställda Sverige. Målet är att få till en ändring så att kön inte längre avgör vem som får forska i Sverige. Vi jobbar som forskare på diverse nivåer vid olika lärosäten och fakulteter samt företag på spridda platser i Norden. Alla händelser som beskrivs i denna blogg har inträffat. Om du är journalist och intresserad av mer detaljer kring någon händelse är du välkommen att kontakta oss på vetenskapskvinnan@hotmail.com.

fredag 8 mars 2019

Lagstiftning mot bristande jämställdhet i akademin inte alltid rätt väg att gå

Andelen professorer som också är kvinnor i Sverige är fortsatt anmärkningsvärd låg och uppgick år 2017 till 27%. En förklaring till det är att det sker en snedrekrytering där män med sämre meriter premieras över kvinnor med excellenta meriter med negativa konsekvenser för Sveriges forskningsprestationer (Inkvotering av mediokra mänMediokra manliga professorer). Det är inte ett problem unikt för Sverige utan ett vanligt fenomen. I en ansats att råda bot på det lagstiftade Frankrike år 2015 att alla rekryteringsgrupper för akademiska tjänster ska vara jämställda inom 40-60% intervallet. Effekten av lagändringen har nu analyserats och utfallet blev att de grupper som tvingades att ta in fler kvinnor minskade rekryteringar av just kvinnor med hela 38%. En möjlig förklaring som är att en del män i dessa grupper upplevde åtgärden som riktad mot dem och ville kompensera för den (Framtvingat jämställda rekryteringsgrupper väljer män).

Vägen mot jämställdhet i akademin ligger i att meriter bedöms lika för män och för kvinnor i kombination med att kvinnor inte förbises när det gäller inbjudningar som t ex konferenstalare, mötesorganisatörer och medlemmar in välfinansierade forskningskonstellationer så att de kan få de meriter som efterfrågas.

Dagen till ära vill vi påminna om vårt förslag att komma tillrätta med lönegapet (Ett anspråkslöst förslag). En löneskillnad baserad på kön ska inte accepteras någonstans så vi uppmanar kvinnor i alla länder att förenas i ett:

"Jag vill ha minst lika mycket i lön som du/ni skulle ge en manlig sökande/kollega med likvärdiga meriter!" 

nästa gång frågan om vilken lön du anser att du borde få ställs.  Om vi är tillräckligt många som säger så kommer vi att höras! Och skam de löneförhandlande fackföreningsrepresentanter som inte övar in detta mantra.

För mer läsning om hur kvinnor inom akademin i Sverige behandlas se gärna tidigare inlägg (Fördelning av resurserMän curlasVisstidsanställningsträsketUrsäktsbingo och Förföljelse av kvinnnor).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar